مریم رحیم زاده دوشنبه ۲۰ مهر ۱۳۹۴ - ۰۱:۰۰

زهرا زینلی، کارشناس تغذیه اظهار کرد: در طول دوره تغذیه تکمیلی، شیرخوار خوردن غذاهای جامد و نیمه جامد را به تدریج یاد می‌گیرد به طوری که در پایان یک‌سالگی می‌تواند همراه خانواده از غذای سفره استفاده کند.

وی ادامه داد: همان‌طور که کودک رشد می‌کند و فعال‌تر می‌شود، به سنی می‌رسد که دیگر شیر مادر به تنهایی برای تأمین نیازهای تغذیه‌ای او کافی نیست، بنابراین غذاهای کمکی برای تأمین انرژی مورد نیاز کودک لازم هستند، چون اگر این کمبود تأمین نشود، رشد کودک متوقف یا کند خواهد شد.

از طرفی شروع زود هنگام غذای کمکی  نیز موجب می‌شود تا معده شیرخوار با ماده غذایی کم‌ارزش‌تر از شیر مادر لبریز شود و تمایل شیرخوار برای خوردن شیر مادر که هنوز مناسب‌ترین غذا برای اوست، کم شود که در نتیجه موجب کند شدن رشد کودک می‌شود.

به گفته وی چون در ماه‌های اول زندگی، قدرت دفاعی دستگاه گوارش شیرخوار در برابر عوامل بیماری‌زا کم است، غذای کمکی برعکس شیر مادر به سهولت با ویروس‌ها و باکتری‌های آلوده می‌شود و خطر عفونت و اسهال را به‌شدت افزایش می‌دهد و احتمال بروز حساسیت و آلرژی در بزرگسالی، افزایش می‌یابد.

این کارشناس تغذیه گفت: غذای کمکی کودک در هفته اول ماه هفتم با فرنی شروع می‌شود و در هفته دوم، شامل شیربرنج و حریره بادام؛ هفته سوم شامل پوره سبزیجات، هفته چهارم شامل سوپ حاوی گوشت و سبزیجات، ماه هشتم شامل زرده تخم‌مرغ، ماه‌های نهم و دهم شامل حبوبات، آب‌میوه و میوه، ماه‌های دهم و یازدهم شامل انواع ماهی، پنیر پاستوریزه، انواع میوه، سوپ، کته، پوره بدون اضافه کردن نمک و چاشنی و بعد از 12 ماهگی تمام غذاهای سفره خانوار است.

وی با بیان اینکه در سال اول زندگی از آنجاکه غذای کودک شیر مادر است، ابتدا شیر سپس غذای کمکی داده شود، ولی در سال دوم زندگی ابتدا به کودک غذا و بعد شیر مادر داده شود؛ اظهار کرد: بین اضافه کردن مواد غذایی مختلف پنج تا هفت روز فاصله باشد تا دستگاه گوارش کودک به ماده غذایی جدید عادت کند یا اگر به یک ماده غذایی ناسازگاری نشان داد، شناسایی شود.

این کارشناس تأکید کرد: قبل از یک‌سالگی، از دادن برخی مواد غذایی مانند اسفناج، کلم، آلبالو، گیلاس، انگور، کشمش، انواع توت، مرکبات، کیوی، خربزه، بادام‌زمینی، عسل، پنیر، شیر گاو و سفیده تخم‌مرغ خودداری شود، زیرا منجر به ایجاد حساسیت در کودک خواهد شد.

به گفته زینلی، برای مغذی کردن غذای کمکی از گوشت، مخلوط زرده تخم‌مرغ با کمی شیر، حبوبات و غلات جوانه‌ زده (مانند عدس و ماش) استفاده شود تا پروتئین، ویتامین و املاح آن بیشتر شود.



شارژ سریع موبایل