سالهاست که مایکروویو یکی از وسایل اصلی جهیزیه ها شده است و اکثر مردم این وسیله را در آشپزخانه شان دارند و به طور مرتب از آن برای پختن و گرم کردن غذا در کمترین زمان ممکن استفاده میکنند؛ اما همین راحت طلبی و صرفه جویی در وقت برای سلامتی گران تمام میشود.
بدون شک تعداد افرادی که در خصوص عملکرد این ابزار اطلاعات کافی دارند زیاد نیست. آیا میدانید که اشعههای آن روی سلامت عمومی ما تاثیر دارند؟ مایکروویو در سال 1945 اختراع شد و از آن زمان نیز مشاجرات زیادی را در بین متخصصان ایجاد کرد.
اکثر مخالفان این ابزار بر این عقیده هستند که مایکروویو عامل بروز بیماریها شده و ارزش غذایی مواد غذایی را از بین میبرد. توصیه میکنیم این مطلب را مطالعه کنید و قبل از قرار دادن غذا در این وسیله بیشتر به سلامتی خود و خانواده تان فکر کنید.
مایکروویو چه میکند؟
یکی از دلایل خوب و منطقی برای استفاده نکردن از مایکروویو اطلاع یافتن از نحوه ی کار این ابزار است. آیا میدانستید که مهندسان برق زمانی که بررسیهایی را روی رادارها انجام میدادند به طور اتفاقی وسیله ای به نام مایکروویو را اختراع کرده اند؟ در واقع این دانشمندان در بین مطالعات سنگین خود به طور اتفاقی ابزار شگفتانگیزی را اختراع کردند که میتواند در یک چشم به هم زدن حتی یک ماده ی غذایی یخزده را گرم کند. قطعه ی اصلی ماکروویو لامپ امواج یا مگنترون است.
تعبیه ی این لامپ در یک جعبه ی فلزی با ایجاد نوعی اصطحکاک (2 و نیم میلیارد در ثانیه) در بین مولکول های آب موجود در ماده ی غذایی باعث گرم شدن آن میشود. در اثر این فشار آب به جوش میآید و غذا گرم میشود. در واقع اشعههای ساطع شده از این لامپ مگنترون است که به پخته شدن و یا گرم شدن غذا کمک میکند و این همان روندی است که به سلامت غذا و در نهایت سلامت بدن ما آسیب میزند.
اشعههای مایکروویو به بیرون درز میکنند
اگر چه سازندههای این دستگاه در ابتدا اطمینان خاطر میدادند که اشعههای آن در داخل اتاقک آهنی زندانی شده و به بیرون درز نمیکند اما نتایج بررسیها نشان میدهد که این ادعا دروغ است. درست است که لوازم داخلی مایکروویو از استحکام و اطمینان بالایی برخوردار است اما در هر حال سدی برای خروج و ساطع شدن اشعهها به محیط بیرون وجود ندارد. با وجود تمام ادعاهایی که برای امنیت بالای این دستگاه وجود دارد اما با این حال قرار داشتن در کنار مایکروویو روشن برای همه بخصوص کودکان کم سن و سال خطرناک است.
با وجود اینکه میزان و قدرت این اشعهها ضعیف است اما اگر عادت دارید که روزانه چندین مرتبه از این ابزار استفاده کنید مراقب باشید. نتایج برخی از پژوهشها نشان میدهند که اشعههای این وسیله باعث ناباروری در مردها و همچنین ابتلا به برخی از سرطانها میشود. بهتر است بدانید که خود سازنده های مایکروویو توصیه میکنند غذای پخته شده و یا گرم شده در این وسیله را بعد از 6 الی 10 دقیقه مصرف کنید. بنابراین لازم است که کمی هشیارتر باشید.
طعم
اشعههای مایکروویو روی طعم مواد غذایی تاثیر میگذارند و در واقع باعث بی مزه شدن و تغییر بافت غذا میشود. البته شاید نتوان گفت که تغییر طعم روی سلامتی تاثیر منفی میگذارد اما اگر جزو افرادی هستید که دلتان میخواهد طعم غذا را آنگونه که هست بچشید آن را داخل مایکروویو نگذارید.
مایکروویو ارزش غذایی مواد غذایی را از بین میبرد
البته نمی توان گفت که مایکروویو ارزش غذایی مواد غذایی را از بین میبرد؛ بلکه این شیوه ی پخت است که مواد مغذی را نابود میکند. مواد غذایی پخته شده در این وسیله به دلیل اشعهها و اصطحکاکهای آن حدود 60 تا 90 درصد ارزش غذایی خود را از دست میدهند؛ البته اگر آفت کش ها و دیگر سموم شیمیایی موجود در مواد غذایی را حساب کنید خواهید دید که هیچ ماده ی مغذی از غذایتان دریافت نمیکنید.
توجه داشته باشید اصطحکاکهای مولکولی که اشعههای مایکروویو برای گرم کردن غذا ایجاد میکنند روند خراب شدن مواد غذایی را سرعت میدهد. این وسیله همچنین باعث تولید رادیکالهای آزاد و یونها میشود که باکتریهای موجود در مواد غذایی را از بین برده اما سموم و میکروتوکسینهای آن را حفظ میکند.
شیر بچه ها را در مایکروویو گرم نکنید
محققان برای نشان دادن سمیت بالقوه ی اشعههای بالقوه ی مایکروویو بررسیهای متعددی انجام دادهاند. یکی از این پژوهشها بسیار قابل توجه است. یک محقق فرانسوی برای بررسی آسیب مایکروویو دو دسته گل از یک گیاه و در یک ساعت چید و در دو گلدان مختلف قرار داد. یکی از این گلدانها با آب معمولی شیر پر شده بود و دیگری از آبی که در مایکروویو جوشانده و سپس خنک شده بود. آب هر دو گلدان نیز از همان شیر بوده و دمای یکسانی داشتند.
این محقق بعد از مدتی متوجه شده که گلهای داخل گلدان حاوی آب معمولی تر و تازه تر از گلهای گلدان دیگر مانده اند. در واقع این محقق مشاهده کرده است که گل های داخل گلدانی که پر از آب جوشانده در مایکروویو بود با سرعت زیادی پلاسیده شدند. نگرانی اصلی این است که برخی از مادرها شیر بچهها را در مایکروویو گرم کرده و به بچهها میدهند. این مادرها برای صرفه جویی در زمان و هر چه سریع تر رساندن شیر به بچه ها این کار را انجام میدهند اما همین کار به ظاهر مطمئن میتواند سلامتی کودکان را به خطر بیاندازد.
سخن آخر
اگر چه تاکنون محققان به طور قطعی و علمی خطرات این وسیله را به اثبات نرساندهاند اما توصیه اکثر متخصصان این است که ریسک نکرده و سلامتی خود را با اشعههای ساطع شده از این ابزار به خطر نیاندازید.