از دیدگاه طب سنتی، سوزش معده و ترش کردن آن میتواند به دلیل رطوبت زیاد در دهانه معده باشد...محمد احمدی مدیر کارگروه تغذیه انجمن تحقیقات طب سنتی درباره نفخ، علل و درمان آن اظهار داشت: مصرف بیش از حد غذا و پر کردن معده بیش از گنجایش آن از غذا و مصرف غذا قبل از هضم غذای قبلی، مصرف آب و نوشیدن نوشابههای گازدار همراه غذا، خوب نجویدن غذا، حرکات سنگین و شدید بعد از غذا، عدم تمرکز کافی هنگام مصرف غذا به عنوان مثال مصرف غذا هنگام تماشای تلویزیون یا رایانه خود از علل بروز نفخ است.
به گفته وی گاهی خالی بودن معده نیز موجب بروز نفخ میشود که میتواند به علل وجود رطوبتهای غلیظ است که حرارت معده، آنها را به ریح (باد) تبدیل میکند که غذا خوردن این حالت را کم میکند.مدیر کارگروه تغذیه انجمن تحقیقات طب سنتی افزود: بی خوابی زیاد موجب میشود که حرارت به اندازه کافی در معده جمع نشده و معده از هضم کامل غذا عاجز میشود که نفخ یا ریاح بروز پیدا میکند. بی تحرّکی زیاد موجب ضعف حرارت غریزی میشود در نتیجه هضم معده مختل شده و معده در هضم غذا ناتوان میشود.
احمدی گفت: فعّالیت های بدنی به خصوص ورزش برای کسانی که عادت به ورزش ندارند باعث افزایش حرارت غریزی معده و توان هضم میشود. همچنین مصرف زیره سیاه، گلپر،قرنفل(میخک)، هل، آویشن، فلفل سیاه هنگام پخت غذا خود برای رفع نفخ و پیشگیری از آن مفید است.مدیر کارگروه تغذیه انجمن تحقیقات طب سنتی بیان داشت: استفاده از هویج آبپز کنار غذاهای غلیظ باعث تلطیف غذاها شده و مقوّی معده است. همچنین مربّای هویج،هاضمه را تقویت میکند. همچنین مصرف یک قاشق مرباخوری نعناع خشک بعد از غذا خود برای درمان نفخ مفید است.احمدی عنوان کرد: مصرف عرقیات مقوّی هضم مانند زیره، رازیانه، زنیان، آویشن، پونه، نعناع، کلپوره بعد از غذا یک فنجان از آن را مصرف کنند و درصورت نیاز میتوان هر نیم ساعت مصرف این عرقیات را تکرار کنند. البته باید توجه داشت که هر کدام از این عرقیات را به صورت تکی مصرف کنند.
دلیل ترش کردن معده و پیشنهادهای طب سنتی برای درمان آن
غلامرضا کردافشاری، متخصص طب سنتی دلیل سوزش و ترش کردن معده را تشریح کرد و گفت: بیماران مبتلا به این عارضه از مصرف غذاهای سرخکردنی، نفاخ، دیرهضم و غلیظ پرهیز کنند.غلامرضا کردافشاری گفت: از دیدگاه طب سنتی، سوزش معده و ترش کردن آن میتواند به دلیل رطوبت زیاد در دهانه معده باشد. در این صورت احساس سوزش و ناراحتی در معده با گرسنگی بهبود مییابد اما با مصرف غذا تشدید میشود.این متخصص طب سنتی افزود: علت دیگر سوزش و ترش کردن معده ریختن زیاد از حد خلط سودای ترش بر دهانه معده است که در این صورت سوزش با غذا خوردن تسکین مییابد و گرسنگی آن را بیشتر میکند.کردافشاری با تأکید بر توصیههای تغذیهای برای بیمارانی که دچار این عارضه هستند، گفت: پرهیز از غذاهای غلیظ و نانهایی مثل نان فطیر که هضم خوبی ندارد توصیه میشود. مصرف زیره سیاه، گلپر، قرنفل(میخک)، هل، آویشن، فلفل سیاه هنگام پخت غذا خود برای رفع نفخ و پیشگیری از آن مفید استوی افزود: اگر علت سوزش از رطوبت معده باشد، بهتر است به عنوان غذا از گوشتهای لطیف و سریعالهضم، آن هم به صورت کباب شده استفاده شود.
این متخصص طب سنتی گفت: اگر دلیل سوزش به دلیل سودایی شدن معده است، مصرف شربت سکنجبین به این افراد توصیه میشود. همچنین مخلوط کنجد با نبات نیز درد و سوزش معده را برطرف میکند. استفاده از دم کرده بابونه، نعناع، رازیانه و بادرنجبویه نیز سوزش معده را تسکین میبخشد.افشاری به کسانی که هنگام روزه گرفتن دچار درد معده میشود، توصیه کرد: قبل از سحری ترنجبین را به همراه خاکشیر مصرف کنند و پس از افطار یک لیوان عرق نعناع به همراه عسل یا نبات مصرف کنند.وی ادامه داد: همچنین توصیه میشود انجیر خشک به همراه آلو برای درمان ناراحتیهای معده مصرف شود. همچنین مصرف شوید و عسل نیز توصیه شده است. این بیماران میتوانند از غذاهای آبپز مانند کته شوید یا کته گشنیز به همراه مرغ یا گوشت گوسفند و آبگوشت استفاده کنند اما در مقابل از غذاهای سرخکردنی، نفاخ، دیرهضم و غلیظ پرهیز کنند.